Pécs és Szekszárd környékén latyakosak, Harkány felé jegesek az utak

2013. március 24. vasárnap 09:01

Pécs és Szekszárd környékén latyakosak, Harkány felé jegesek az utak

A Dunántúlon változó intenzitással havazik, ezért egyes térségekben télies útviszonyokra számíthatnak a közlekedők - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap reggel.

A főutak burkolata a csapadékos területeken általában sónedves, Zalaegerszeg, Pécs és Szekszárd környékén latyakos, ugyanakkor Veszprém megyében és Tamási térségében havas.

A mellékutakon egyelőre téliesek az útviszonyok, a Dunántúlon sok helyen havasak, Harkány környékén a reggeli fagyok miatt jegesek az alsóbbrendű utak.

A hajnali órákban gyenge havazás kezdődött Baranya megyében. Jelenleg 2-5 cm vastagságú hó borítja a térséget. A fagypont körüli hőmérséklet miatt az útburkolatok, járdák helyenként havasak és csúszósak lehetnek - adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a síkosság-mentesítést már elősózással megkezdték vasárnap a hajnali órákban. Jelenleg 15 munkagéppel, és 21 fővel dolgoznak az utakon. A megelőző munkálatok ellenére néhol csúszós lehet az útburkolat, ezért kérünk mindenkit, hogy a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezessen, és csak téli közlekedésre alkalmas járművel induljon útnak.

A reggeli órákban egy közúti baleset történt, Kémes településen, ahol egy személyautó csúszott árokba. A baleset felszámolása jelenleg is tart.

A közlekedési társaságok tájékoztatása szerint a helyi, helyközi ás távolsági járatok, valamint a vonatok mindenhová menetrend szerint elindultak, késésekkel egyelőre nem kell számolni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat nem adott ki riasztást a mai napra, azonban az előrejelzések szerint megerősödhet a szél, ezért gyenge hófúvásra is számítani lehet.

Hétfőre I. fokú, azaz citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely szerint 24 óra alatt 10 cm friss hó hullhat, és gyenge hófúvás alakulhat ki a friss hóval fedett területeken.

A társaság Útinform szolgálatának reggeli összesítése szerint a Dunántúl déli, középső, nyugati és északnyugati részén, továbbá Solt környékén havazik vagy szállingózik a hó.

A Dunántúl déli részén, továbbá a Duna vonalától keletre több helyen közepes erejű a légmozgás. Erős szelet jelentettek Kaposvár, Dabas, Szikszó és Gyomaendrőd környezetéből.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon - olvasható a tájékoztatóban.

Közölték továbbá, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szinte összes üzemmérnöksége másodfokú téli tisztántartási készenlétben látja el feladatait, vagyis továbbra is 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei.
A reggeli adatok szerint közel 100 munkagép és mintegy 400 üzemmérnökségi dolgozó vett részt a munkákban.


Archív képünk illusztráció.

MTI - Fotó: Mihádák Zoltán