Orbán Viktor a népszavazásról: ismét az európai csaták fősodrába lökték az országot

2016. október 01. szombat 16:19

Orbán Viktor a népszavazásról: ismét az európai csaták fősodrába lökték az országot

Magyarország és az Európai Unió szempontjából is sorsdöntő lesz a vasárnapi népszavazás - erről Orbán Viktor miniszterelnök írt a Magyar Idők szombati számában.  

A Minden harminc évben egyszer a fősodorba kerülünk címmel közölt, egész oldalas írásban a kormányfő kiemelte: vasárnap sokan figyelnek Magyarországra, és bár látszólag egyszerű kérdésről döntünk, abban minden benne van, ami jelenleg az Európai Unió és Magyarország sorsát érintheti.

A kormányfő szerint úgy tűnik, Magyarországot "érzékeny földrajzi elhelyezkedése" minden harminc évben egyszer "élvonalba", az éppen aktuális európai csaták fősodrába löki. Így volt 1956-ban és 1989-ben, most pedig "nekünk kell megállítani a délről fenyegető népvándorlást Európa határainál".

Az ellenőrizetlen bevándorlást valóságos fenyegetésnek nevezte, hangsúlyozva: valójában népvándorlásról van szó, "ráadásul ez még csak az előőrs, az igazi nagy nyomás majd akkor nehezedik Európára, amikor Afrika belsejében is megmozdulnak az ott várakozó sok-sok milliós tömegek". Nyilvánvalónak nevezte azt, hogy a migránsok nem menekültek, nem a biztonság, hanem a jobb élet miatt igyekeznek Németországba, Ausztriába és Svédországba.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: keresztényekként tisztázva viszonyunkat a bevándorlókhoz "áldozatnak tekintjük őket". "Áldozatai a helyi konfliktusoknak és annak a liberális európai politikának, amelyik elhitette velük, hogy ide lehet jönni, és itt lesz számukra a Kánaán" - fogalmazott. A kormányfő szerint a Brüsszel által képviselt politika hozta a bajt, "amely Európába invitálta a jobb élet reményében nekiinduló szerencsétlen emberek tömegeit".

A bevándorlást illető eddigi tényeket, tapasztalatokat lehangolónak nevezte, kiemelve a közbiztonság romlását, a szociális, egészségügyi, kulturális és gazdasági következményeket. A miniszterelnök szerint "a hamis illúziókkal ellentétben a valóság az, hogy az idejövőkkel semmilyen versenyképes hiányzó munkaerőt nem lehet pótolni". Ha tényleg segíteni akarunk, akkor a segítséget kell odavinni, és nem a bajt kell idehozni - szögezte le. 

 

MTI - Fotó: MTI/Kallos Bea