Orbán: október 23-a a büszkeség napja, a magyarok sohasem mondanak le a szabadságról

2016. október 23. vasárnap 17:11

Orbán: október 23-a a büszkeség napja, a magyarok sohasem mondanak le a szabadságról

"Mi, magyarok európai nemzet akarunk maradni, és nem egy nemzetiség akarunk lenni Európában" - mondta a kormányfő a Kossuth téren.

A magyarok sohasem mondanak le a szabadságról, nem törődnek bele az elvesztésébe, és a legreménytelenebb helyzetben is elő tudják varázsolni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, vasárnap a budapesti Kossuth téren.

A kormányfő kiemelte: 1956 októberében Budapesten " a történelem menete fordulatot vett", a "megjövendölt kommunista világforradalom helyett kitört a kommunista világ elleni forradalom", és "megüzentük a Nyugatnak", hogy a Szovjetunió sebezhető.

Van tehetségünk a szabadsághoz

Orbán Viktor hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak van tehetségünk a szabadsághoz, mindig tudtuk, mit kezdjünk vele. Mindig egyszerű a kérdés: mi döntünk a magunk életéről vagy valaki mások - mutatott rá.

Meg kell menteni Brüsszelt az elszovjetesedéstől

Európa szabadságszerető népeinek ma#333366 az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az "elszovjetesedéstől" - mondta Orbán Viktor. Szerinte nem fogadható el, hogy az Európai Uniót egy modern kori birodalommá alakítsák, hogy a szabad európai nemzetek szövetségének helyébe egy európai egyesült államok lépjen.

Október 23-a a büszkeség napja

A miniszterelnök a büszkeség napjának nevezte október 23-át. Ez a nap 60 év után is felemel és megtisztít, közös örökség - fogalmazott a kormányfő. Szavai szerint azt köszönhetjük 1956 hőseinek, hogy még a magyar történelem legsötétebb éveiben is volt mire büszkének lenni.

Orbán Viktor beszéde elején külön köszöntötte az ünnepség díszvendégét, Andrzej Duda lengyel államfőt, a magyar és a lengyel nép barátságát pedig két szabadságszerető, bátor nemzet ezeréves barátságaként jellemezte. "Isten óvja Lengyelországot!" - mondta a miniszterelnök.

MTI - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt