Nincs változás, a Fidesz az első, a Jobbik a második legerősebb párt

2015. április 01. szerda 11:27

Nincs változás, a Fidesz az első, a Jobbik a második legerősebb párt

Mindössze hibahatáron belül változott a teljes népesség körében az egyes pártok támogatottsága, a kisebb elmozdulások így elsősorban a pártpreferenciák stabilitását mutatják - derült ki a Nézőpont Intézet 2015. március 21-27. között készült reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelynek megállapításait szerdán juttatták el az MTI-hez.

Az ezer ember telefonos megkérdezésével készült reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP 29 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Tavaly év vége óta - a 2014-es őszi csökkenő trend után - a kormánypártokat tartósan a teljes népesség 26 százaléka támogatta. A jelenlegi, hibahatár-közeli (3 százalékos) változás így egyszeri eltérés is lehet.

A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 16 százalékos, e bázison az MSZP 7, a DK 6, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékos táborral rendelkezik. Egyéb pártok a legfrissebb kutatásuk szerint nem rendelkeztek mérhető támogatottsággal - jegyezték meg.

A felmérés szerint a rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népességen belül összességében 34 százalékos. Az előző havi felméréshez képest a teljes népesség körében egyik párt támogatottsága sem változott 3 százaléknál nagyobb mértékben, a kisebb elmozdulások így elsősorban a pártpreferenciák stabilitását mutatják.

A prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső potenciális szavazói bázison a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, a DK 12, az MSZP 10, az LMP 7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Érdemben a potenciális szavazótáborok esetében sincsenek komolyabb elmozdulások, arányuk - ugyancsak kisebb mértékben - kizárólag a választási részvételi hajlandóság ingadozása, valamint a pártszimpatizánsok aktvitásának változása miatt tér el az előző mérés értékeitől - olvasható a Nézőpont Intézet közleményében.

(mti)