Németh Miklós: félig tettük meg a rendszerváltás felé vezető utat

2014. október 31. péntek 14:23

Németh Miklós: félig tettük meg a rendszerváltás felé vezető utat

Történetek, korrajz és máig ható események háttere - ez mind benne van abban könyvben, ami most jelent meg az egykori miniszterelnökről, Németh Miklósról Oplatka András tollából.

Mert ez az ország érdeke - ezzel a címmel jelent meg könyv a rendszerváltás előtti utolsó magyar miniszterelnökről, Németh Miklósról. A politikus egy héten át mesélte élettörténetét a neves történész-újságírónak, Oplatka Andrásnak, aki nem először írt könyvet a rendszerváltás koráról.

A szerző a Kossuth Rádiónak nyilatkozva kiemelte, Németh Miklós rendkívül sok részletet elmond, amely a kor hangulatát, atmoszféráját, apró mozzanatait jellemzi. Az olvasóval így megértetheti a tárgyalt periódus politikai mindennapjait, a politika hátterét.

A kötet életrajz, amely nagyon erősen összefonódik a rendszerváltáshoz vezető időszakkal, az 1968-tól, az új gazdasági mechanizmus bevezetésének évétől a hetvenes és nyolcvanas évekig terjedő korral is.

Németh Miklós 1988 novemberétől 1990 májusáig volt kormányfő, fontos szereplője a huszonöt évvel ezelőtti nyugati határnyitásnak is. A volt miniszterelnök úgy véli, szerencsés volt a csillagok állása, így békésen történhetett meg az átmenet. Ehhez tartozik az is, hogy olyan szereplők voltak akkor a politikai élet szereplői, mint Helmut Kohl német kancellár, George Bush amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártvezető.

Németh Miklós már korábban személyesen megismerkedett Gorbacsovval. Mint elmondta, amikor felvetette neki a vasfüggöny lebontásának és a többpárti demokrácia bevezetésének a tervét, megkérdezte tőle, mit fog csinálni a Magyarországon titokban tárolt atomtöltetű rakétákkal és az itt állomásozó 80 ezres szovjet katonasággal. A szovjetvezető válasza az volt, hogy amíg ő a pártfőtitkári székben ül, '56 gyalázata nem ismétlődik meg. Bizony tesztelni kellett a helyzetet - fogalmazta meg Németh Miklós.

A határnyitással Magyarország sokban hozzájárult a berlini fal leomlásához és az egy évvel későbbi német újraegyesüléshez. Németh Miklós ekkor miniszterelnökként újabb kihívások elé nézett, többek között már a sarkalatos törvényekkel, a csődhelyzet elkerülésével kellett foglalkoznia.

Németh Miklós arról is beszélt a Kossuth Rádiónak, hogy szerinte a rendszerváltás igazából még nem zajlott le, úgy látja az ország félúton tart. Még most sem lenne késő a kormányzati ciklusokon túlnyúló nagy ügyekről egy asztalhoz ülni - tette hozzá.

A hazai politikai életbe való visszatérésének lehetőségéről azt mondta, mindenről van véleménye, de 2000 novemberében kiszállt belőle, és ma már boldog nagypapaként a családjának él.


 

Forrás: M1 - Fotó: MTI