Nagyon kikapott Újpesten a fideszes jelölt, igaz, tavasszal is

2014. november 23. vasárnap 20:09

Frissítve: 2014. november 23. vasárnap 20:35

Sokkal több szavazatot kapott az MSZP jelöltje az újpesti időközi választáson vasárnap, mint a kormánypártok által indított dr. Hollósi Antal. Tegyük hozzá: az újpesti választókerületben az MSZP-s Kiss Péter tavasszal is simán nyert.

Az országgyűlési választókerület Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét foglalja magában. A Nemzeti Választási Iroda e percekben közzétett jelentése szerint 98,79%-os feldolgozottságnál a Kiss Péter halála miatt kiírt időközi választás előzetes eredménye: 

Fidesz: minden maradt a régiben

A várakozásoknak megfelelően minden maradt a régiben az újpesti időközi országgyűlési választáson - reagált a Fidesz-frakció szóvivője vasárnap este az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Szocialista Párt (MSZP) jelöltje, Horváth Imre választási győzelmére.

Tuzson Bence azt írta: az MSZP meg tudta tartani azt a mandátumot, ami eddig is az övé volt, a tavaszi választáson ugyanis szintén az MSZP színeiben nyert mandátumot Kiss Péter.

Horváth Imre MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT 13164 szavazat 50,62%
Dr. Hollósi Antal Gábor FIDESZ-KDNP 7975 szavazat 30,67%
Urbán Flórián JOBBIK 2554 szavazat 9,82%
Kanász-Nagy Máté LEHET MÁS A POLITIKA 1310 szavazat 5,04%

(Az összes többi jelölt olyan kevés szavazatot kapott, hogy nem látjuk értelmét közölni.)

FRISSÍTVE:

A feldolgozottság vasárnap este 98,79 százaléknál "megállt", ennek az az oka, hogy az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott 15 voksot is.

MSZP: legyőzhető a Fidesz

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint bebizonyosodott, hogy demokratikus keretek között is legyőzhető a Fidesz. Tóbiás József vasárnap este, a választási eredmények ismeretében azt mondta, az újpesti választók tiltakozásukat fejezték ki, hogy nem mehet tovább a kormányzás ebben a formában. Az ellenzéki párt elnöke gratulált az újpesti időközi országgyűlési választáson győztes jelöltjüknek, Horváth Imrének. Tóbiás József elmondta, az MSZP azon dolgozik, hogy erősítse a civil társadalom jogos felháborodást, azt "alkotó energiává" formálja a parlamentben. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták fővárosi elnöke szerint ez a választási győzelem az első lépés a Fidesz kétharmadának lebontása felé, a következő lépés a veszprémi időközi országgyűlési választás.
Vasárnap este, a szavazás befejezése után ugyanis egy előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, hanem leragasztották az urna nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik addig, amíg megérkeznek a külképviseleteken leadott szavazatok. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, de várhatóan már a hét elején megérkeznek.

Az urnákban lévő szavazatokat összekeverik a külképviseleti voksokkal, így biztosítva azok titkosságát. Ezt követően megállapítják a szavazóköri eredményt, és amikor valamennyi szavazókör eredménye rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja a szavazás választókerületi eredményét.

Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni.