Mesterházy: a Jobbik ellen eljárás, Gyöngyösinek feljelentés

2012. február 10. péntek 14:45

Mesterházy: a Jobbik ellen eljárás, Gyöngyösinek feljelentés

A nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt feljelentette Gyöngyösi Mártont, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnökét Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő.

Steiner Pál pénteken sajtótájékoztatón elmondta: a feljelentést a legfőbb ügyészségen tették, noha a vádhatóságnak véleményük szerint hivatalból kellene eljárnia a jobbikos képviselővel szemben.

Az MSZP-s politikus azt is bejelentette, hogy a pártelnökkel közösen a XI. és XXII. kerületi ügyészségen törvényességi ellenőrzési eljárást kezdeményezett a Jobbik ellen, miután Gyöngyösi Márton a párt politikusaként a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt.

Az MTI kérdésére Steiner Pál közölte: a törvényességi ellenőrzés során az ügyészség azt vizsgálja, hogy a Jobbik tevékenysége megfelel-e az alaptörvénynek, és ha működését alkotmányellenesnek találja, a folyamat vége a párt feloszlatása lehet.


Képünkön Hegedűs Tamás (elöl), valamint Dúró Dóra és Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselői érkeznek a párt parlamenti frakciójának kétnapos zárt ülésére a Képviselői Irodaházban, február 9-én.


Forrás: MTI - Fotó: Kovács Tamás