Már készülnek a bevándorlásról szóló konzultáció kérdőívei

2015. május 05. kedd 16:15

Már készülnek a bevándorlásról szóló konzultáció kérdőívei

Készülnek a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció nyomtatványai - közölte a kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEKKH).

Kovács Zoltán kifejtette: a KEKKH, a közlönykiadó és a Magyar Posta együtt hivatott arra, hogy a több mint nyolcmillió küldeményt eljuttassa a választókhoz.

A küldemény Orbán Viktor kormányfő levelét és a kérdőívet tartalmazza, utóbbit díjmentesen lehet majd visszaküldeni július 1-jéig a mellékelt borítékban - közölte a szóvivő.

Kovács Zoltán hozzátette, hogy a kérdéssor nem egy közvélemény-kutatás, hanem egy politikai kérdőív, egy közvetlen levelezés a választókkal.

A tájékoztatón Pósán László fideszes parlamenti képviselő arról beszélt, hogy az elmúlt években nagy mértékben megnőtt az illegális migráció Európában, ami nem kerülte el Magyarországot sem. Sok ember ezt közvetlenül is érzi, elsősorban azokon a településeken, ahol befogadó állomások működnek - mondta.

Csúcson az idegenellenesség?

Csúcson az idegenellenesek aránya Magyarországon - állapította meg a Tárki az 1992 óta végzett kutatásának 2015 áprilisi adatai alapján. Az intézet közleménye szerint 2015 áprilisában a felnőtt lakosság 46 százaléka választotta azt az idegenellenesnek tekinthető állítást, hogy az országba menedékkérő be ne tehesse a lábát.
A megkérdezettek 9 százaléka tekinthető idegenbarátnak, akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni, és 45 százalékuk mérlegelő a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdésében.

A nemzeti konzultációval - folytatta - mindenkinek lesz lehetősége arra, hogy elmondja véleményét az illegális migrációról. Ennek ismeretében tud majd a kormány és az Országgyűlés konkrét operatív lépéseket tenni - jegyezte meg Pósán László.

Azzal kapcsolatban, hogy helyi népszavazást szeretne a Mecsekbe tervezett atomtemetőről a DK, a kormányszóvivő kérdésre azt mondta: a környezetvédelmi hatástanulmányok még pontosítani fogják, hol lehetne egy ilyen lerakót létesíteni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindenki, különösen a majd alkalmasnak tartott helyen élők véleményére kíváncsiak.

A kedd délutáni sajtótájékoztatón megjelent Barabás Richárd, a PM szóvivője, aki egy gumicsontot szeretett volna átadni - sikertelenül - a kormányszóvivőnek, szerinte ugyanis még nem dobtak be a magyar politikába "ennyire drága, ennyire ostoba, ennyire rosszindulatú és gonosz gumicsontot", mint a mostani nemzeti konzultáció.

MTI - Fotó: Bruzák Noémi