Magyar rendőrök védik majd a szerb-bolgár határt

2016. október 24. hétfő 10:17

Magyar rendőrök védik majd a szerb-bolgár határt

Húsz magyar rendőr indult el hétfő reggel Szerbiába a szerb-bolgár határ védelmére. Az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a külső schengeni határokat meg kell védeni, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket és erőforrásokat pedig össze kell hangolni.

Papp Károly hozzátette, hogy Magyarország 2015 óta több országnak is nyújtott rendőri támogatást a határőrizetben, ezek közé tartozik Szerbia, Szlovénia, Macedónia, Bulgária és Görögország.

"Ma már természetessé vált, hogy a közép-európai és a balkáni országok egymást segítik a balkáni útvonal ellenőrzésében" - mondta a rendőr altábornagy, jelezve, hogy Magyarországon is folytatódik a nemzetközi együttműködés, például a személyszállító vonatok ellenőrzését magyar, német és osztrák rendőrök közösen végzik.

Magyarország külső schengeni határain - januártól október 23-ig - 18 028 illegális határátlépőt fogtak el. A bevándorlók 97 százaléka a magyar-szerb határon érkezett, ugyanekkora részük a Görögországban vagy Bulgáriában lépett be az Európai Unió területére.

MTI - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd