Levendulanapokat tartanak az SZTE füvészkertjében

2017. június 27. kedd 12:30

Levendulanapokat tartanak az SZTE füvészkertjében

Levendulanapokat tartanak szombaton és vasárnap a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, bemutatókkal, kézműves termékekkel, ismeretterjesztő előadásokkal,koncertekkel és színházi műsorral várják az érdeklődőket.

Németh Anikó, az egyetemi füvészkert igazgatója közölte, az arborétum gyógynövény- és fűszerkertjében tízféle levendulát csodálhatnak meg a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig. Kifejezetten arra törekszenek, hogy mindig új, a vendégek számára is jól megkülönböztethető fajokat szerezzenek be.

A füvészkert és az egyetem kulturális irodája által negyedik alkalommal megszervezett fesztivál résztvevői a fűszerkerti szépségeket csak megcsodálhatják, a növényárudákból azonban haza is vihetik a levendulatöveket. Termesztők és kézművesek portékáiból válogathatnak az érdeklődők: lesz többek között levendulás szappan, szörp, illatos párnák, kézműves ékszerek, természetes alapanyagú kozmetikumok és élelmiszerek.

A kétnapos rendezvényen minden korosztály számára színvonalas és színes színházi előadásokkal, koncertekkel, ismeretterjesztő-, egészségmegőrző előadásokkal és bemutatókkal várják a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket. Szó lesz például a levendulatermesztés fortélyairól, a szappankészítés mikéntjéről, nőknek és férfiaknak hasznos gyógynövényekről. A vendégek méhészeti bemutatón és "időutazáson" is részt vehetnek egy középkori kolostorkertbe.

Szombaton és vasárnap a botanikus kertben koncertezik többek között a Terebes zenekar, Szirtes Edina Mókus, a Meszecsinka duó, Szondi Tamás musical csokorral készül, és fellép a Szegedi Egyetemi Színház, valamint a Grimm-Busz Színház. A látogatók is szerkesztővé válhatnak egy különleges verses programon: a Füvészkert trópusi üvegháza előtt álló idős szecsuani ősfenyő alatt ki-ki elmondhatja, felolvashatja kedvenc versét, majd feltűzheti a versfára.

MTI - Fotó: MTI/Bodnár Boglárka