Kósa véletlenül a másik gombot nyomta meg, megbüntetik

2015. március 03. kedd 17:53

Kósa véletlenül a másik gombot nyomta meg, megbüntetik

A Fidesz frakcióvezetője rendkívül felelőtlennek tartja a keddi parlamenti szavazásoknál tanúsított ellenzéki magatartást, amellyel - mondta - veszélybe sodorták egy fontos törvény elfogadását. Rogán Antal azt is elmondta, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök tévedésből nyomott nemet egy kétharmados voksolásnál, de mivel kötelező szavazás volt a frakcióban, 100 ezer forintos büntetésre számíthat.

A frakcióvezető az MTI-nek kedden nyilatkozva azt mondta: szerinte az ellenzék csak azért utasította el az egyes jogállási törvények módosítását, mert annak volt kétharmados része, és ezért presztízskérdésnek tekintették az ügyet.

Holott ha megvizsgálták volna az előterjesztés tartalmát - folytatta -, akkor kiderült volna nekik, hogy a javaslat olyan kérdésekről szól, amelyeket többször is számon kértek a kormánytöbbségen.

Az Országgyűlés kedden több ponton módosított egyes jogállási törvényeket: a változtatások egyike kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

Erre az ellenzéki pártok nemmel szavaztak, mert egyáltalán nem a törvény tartalma érdekelte őket, hanem presztízsből szavaztak nemmel még a feles részekre is - mondta Rogán Antal.

Hangsúlyozta: a kormánypárti frakciók fegyelmezett magatartásának volt köszönhető, hogy a törvény legfontosabb pontjait beiktathatták, ám "az ellenzéki pártok magatartása az egész törvényt veszélybe sodorta".

A frakcióvezető fontosnak nevezte, hogy egy másik szavazásnál, a közigazgatási tárgyú törvények módosításánál a teljes javaslatot - a feles és a kétharmados részeket egyaránt - sikerült keresztülvinni, mivel - jelezte - az elfogadott jogszabály hozzájárul a bürokrácia csökkentéséhez, valamint ahhoz, hogy az emberek a jövőben egyszerűbben intézhessék majd az ügyeiket.

A jogállási tárgyú törvények említett kétharmados részéhez a kormányoldal nem tudta biztosítani a szükséges többséget. A parlamenti honlap adatai szerint a kormánypártokból Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke nemmel szavazott. Ha az igen gombot nyomta volna meg, meglett volna a kellő többség.

Ezzel kapcsolatban Rogán Antal azt mondta: Kósa Lajos hivatalosan is jelezte a parlamentnek, hogy tévedésből nyomta meg a nem gombot a voksoláskor. Ám mivel kötelező szavazás volt elrendelve a Fidesz-frakcióban, Kósa Lajos 100 ezer forintos pénzbüntetésre számíthat - tette hozzá.

Azt, hogy a közigazgatási tárgyú törvények kétharmados részének elfogadását illetően az MSZP - egy jobbikos képviselő távolmaradására hivatkozva - "Fidesz-Jobbik-koalíciót" emlegetett, Rogán Antal nevetségesnek nevezte. Megjegyezte, hogy néhány hete Gyurcsány Ferenc és más baloldali képviselők hiányoztak kétharmados szavazásoknál.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP-től különösen felháborító ez a felvetés, miután például Tapolcán, de az ország több más településén is "Jobbik-MSZP-koalíció kormányoz".

(mti)