Kétezer ingyenes program a Kutatók éjszakáján

2016. szeptember 27. kedd 08:30

Kétezer ingyenes program a Kutatók éjszakáján

Több mint 48 településen csaknem száz intézmény csatlakozott az egész napos programhoz. Néhány programon a részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Több mint kétezer ingyenes program várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, pénteken országszerte csaknem 200 helyszínen.

Magyarországon több mint 48 településen csaknem száz intézmény csatlakozott az idei egész napos programsorozathoz - mondta el a rendezvényről tartott hétfői sajtótájékoztatón Kardon Béla, az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont tudományos igazgatója.

Felhívta a figyelmet rá, hogy a Kutatók éjszakája összeurópai rendezvénysorozat, amelyet a hagyományok szerint szeptember utolsó péntekén rendeznek meg.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: immár hetedszerre rendezik meg az Ericsson Science Parkjában a rendezvényt, amely minden évben valamivel többet mutat meg a magyar tudományos életből és az elért eredményekből.

"Fontos nekünk, hogy bemutassuk azokat az izgalmas kutatási projekteket és fejlesztéseket, amelyek a Science Parkban készülnek. Célunk, hogy közelebb engedjük magunkhoz a nyilvánosságot és megmutassuk, miről szól ma egy kutató munkája" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a látogatók megtekinthetik azokat a különleges kutatólaboratóriumokat, ahol a jövő technológiái születnek, mint például az 5 G, a felhőalapú vagy az analitikai megoldások.

"Ezek a jövő gőzgépei vagy futószalagjai, hiszen ezek voltak azok a technológiai áttörések az elmúlt évszázadokban, amelyek az egyes ipari forradalmakat elérték" - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Több mint 70 technológiai bemutatót tartanak, valamint számos intézménnyel együttműködve szerveznek programokat, mások mellett a Budapesti Műszaki Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és az EIT Digital Budapesttel együttműködésben, de a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági, tudományos-és tehetségkutató versenyének győztesei is az Ericsson K+F központjában, a Petőfi híd budai hídfőjénél található Science Parkban mutatkoznak be.

Mint mondta, ebben az évben is látványos show-val készülnek, amelyre több kategóriában várták az okos hordható eszközök nevezését. A SzerCODE Challenge versenyre hétköznapi emberek, gyerekek, tanulók és hallgatók készítettek saját tervezésű egyedi okos ruhákat vagy kiegészítőket. Emellett a SmartActive Squash okos fallabdáját, a budapesti Ericsson Garázs első kooperatív fejlesztését is itt láthatja először a közönség.

Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy bemutatják a kft. gondozásában létrehozott Flike drónbiciklit, amelynek virtuális világát élőben is kipróbálhatják az érdeklődők.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Tudományos Tanácsával együtt demonstrálják, hogy a rendőrség milyen intelligens eszközöket használ egy rendőrautóban vagy felszerelésében. A Fővárosi Vízművek egy információs buszban mutatja be, hogy mi történik a felszín alatti és felszín feletti vizekkel a fővárosban.

Szegeden olajfaló baktériumokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, Miskolcon látványos fizikai kísérletekkel és az 1980-as évek számítógépes játékaival is készülnek.

Mint mondta, Magyarországnak csaknem az összes egyeteme és kutatóintézete megnyitja kapuit és Bajától Zalaegerszegig sokszínű programokkal várják a látogatókat. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet rá, hogy több program is előzetes jelentkezéshez kötött: regisztrálni a kutatokejszakaja.hu oldalon lehet.

MTI - Fotó: MTI/Kallos Bea