Ismeretlen eredetű robbanás történt Budapesten

2016. szeptember 25. vasárnap 05:06

Ismeretlen eredetű robbanás történt Budapesten

Szombaton késő este Budapesten egy Teréz körúti üzlethelyiségben történt a robbanás. Az elsődleges információk szerint két ember megsérült, a mentők kórházba szállították őket. A rendőrség körbezárta a környéket, vizsgálják a robbanás körülményeit.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg a szombat esti budapesti robbanásban, és további sérültek nincsenek - derül ki abból a közleményből, amely vasárnap hajnalban jelent meg a police.hu honlapon.

A rendőrségi közlemény szerint 22 óra 30 perc körüli időpontban a VI. kerületi Teréz körúton történt a robbanás, amelynek eredete egyelőre ismeretlen.

"A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült - mindkettőjüket kórházba szállították. A rendőrség a robbanás körzetét lezárta, és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek" - áll a tájékoztatásban.

A közlemény szerint a rendőrség - szakértők bevonásával - megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végez. A robbanás eredetével kapcsolatos helyszíni és szakértői vizsgálatok, valamint az anyagi kár felmérése folyamatban van.

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a budapesti Teréz körúton szombaton késő este történt robbanás ügyében, és a lakosság segítségét kérik - olvasható a rendőrségi honlapra vasárnap reggel feltett közleményben.

Az egyelőre ismeretlen eredetű robbanásban, amely a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségben történt, két rendőr megsérült - közölte korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a rendőrség.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a cselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét - áll a rendőrségi közleményben.

Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették, hogy a rendőrség a Teréz körutat teljes egészében lezárta az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonokat emelt a Király utcában is.

Beengedik a lezárt területen élő lakókat otthonaikba

Az M1 aktuális csatorna információi szerint a lakcímkártyával rendelkező lakókat vasárnap reggeltől beengedik a budapesti Teréz körúti robbanás miatt lezárt területen lévő otthonaikba, a többiek buszokon várnak.

A csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrök minden környéken élőt kikérdeznek, a helyszínelők folyamatosan dolgoznak.

A környéket olyan szigorúan lezárták, hogy még egy szirénázó mentőautót sem engedtek át az érintett szakaszon - tette hozzá.

Tűzszerész szakértő: nem gázrobbanás történt

Egyértelműen nem gázrobbanás történt a Teréz körúton szombat éjjel, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel - mondta Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában.

A szakértő szerint a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal.

Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő kifejtette: a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, "és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel". Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag.

A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.

Az ismeretlen eredetű robbanás szombaton 22 óra 30 perc körül történt a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél. A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült, mindkettőjüket kórházba szállították. A robbanás körzetét lezárták és szakértők bevonásával megkezdték a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést. A rendőrség felhívást is közzétett közzé arról, hogy várja a robbanás szemtanúinak jelentkezését.

A rendőrség az MTI érdeklődésére vasárnap arról tájékoztatott, a nyomozás érdekeire tekintettel kizárólag a robbanásról hajnalban kiadott közleményüket és a tanúkutatásról szóló felhívásukat kívánják közölni, így nem erősítették meg a szemtanúk állítását sem, hogy a két sérült rendőr egyike nő.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke összehívta a testület ülését hétfőre

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke összehívta a testület ülését hétfő reggelre. Molnár Zsolt az MTI-nek elmondta, az ülésen részletes beszámolót vár a hatóságoktól a szombati, Teréz körúti robbanás kivizsgálásának eredményéről, a robbanás lehetséges okairól.

Molnár Zsolt az MTI-hez vasárnap közleményt is eljuttatott, ebben azt írta, a szombat esti ismeretlen eredetű robbanás kivizsgálása a rendőrség kötelessége csakúgy, mint a tényekre szorítkozó, tárgyszerű tájékoztatás.

A civil kontroll biztosítása pedig a nemzetbiztonsági bizottság kötelessége, ezért a vizsgálat eredményéről, a robbanás lehetséges okairól részletes beszámolót vár a hatóságoktól hétfő reggeli ülésén - írta. A bizottságot hétfő reggel 8 órára hívta össze az elnök.

Molnár Zsolt hozzátette: az ügyben csak tárgyszerű tájékoztatásnak van helye, "találgatásokra, spekulációkra, híresztelésekre alapozva nincs helye félelemkeltésnek", ez pedig - mint írta - minden közéleti szereplő és véleményformáló közös felelőssége.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményében mielőbbi felépülést kívánt a robbanásban megsérült rendőröknek.

A rendőrség - szakértők bevonásával - helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végez. A robbanás eredetével kapcsolatos helyszíni és szakértői vizsgálatok, valamint az anyagi kár felmérése folyamatban van - közölte a rendőrség vasárnap hajnalban.

A járőrök voltak a szombati budapesti, Teréz körúti robbantás célpontjai

"A rendőreimet ki akarták végezni" - jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány vasárnap, aki a robbantást az egész magyar rendőrség elleni támadásnak nevezte.

A főkapitány budapesti sajtótájékoztatóján üzent az elkövetőnek, aki ellen  szombat éjjel hajtóvadászatot indítottak, és - mint mondta - meg fogják találni és meg fogják tudni a motivációját.

Repeszképző anyagokkal kombinált, házi készítésű robbanószer robbant fel szombat éjszaka, az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 éves férfi, aki világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt - ismertette. Papp Károly bejelentette azt is, hogy 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Papp Károly ismertetése szerint több száz rendőr dolgozik az ügyön, és együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is. Éjszaka megkezdték a szemlét, a tanúkutatást, a szakértőket is bevonták, és 145 kamerafelvételt is lefoglaltak. A kamerafelvételek értékelését megkezdte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

A főkapitány bejelentette azt is, hogy az éjszaka folyamán a szakmai protokollnak megfelelően elrendelte a robbanóanyagra, robbanószerre vonatkozóan a szigorított ellenőrzést a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a közúti határátkelőhelyeken és elrendelte valamennyi nemzetközi személyszállító vonat rendőri ellenőrzését és kísérését.

Vasárnap reggeltől az NNI-nél zöld számot működtetnek, a rendőrségi ügyeletekre a robbantásos merénylettel összefüggésben érkező bejelentéseket egyenesen az NNI-hez kapcsolják át. Eddig 14 bejelentés érkezett - ismertette.

Beszámolt arról is, hogy a sérültek a szükséges műtéteken túl vannak, a rendőrnő életveszélyes, a rendőr súlyos sérülést szenvedett, általános állapotuk kielégítő, stabil, a rendőrnő továbbra is altatásban van. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője jelezte, a sérültek felépüléséhez a rendőrség minden támogatást megad, családtagjaikat az éjszaka értesítették.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője a sajtótájékoztatón közölte: éjszaka tájékoztatta arról az országos rendőrfőkapitány, hogy szolgálatukat teljesítő, hivatalos személyként eljáró rendőrök sérelmére követtek el bűncselekményt, ami megalapozza, hogy a KNYF vegye át az ügyet.

A főügyész elmondása szerint több ügyészt is a helyszínre küldött, hogy ismerkedjenek a bizonyítékokkal és segítsék a felderítést. Mint mondta, minden feltétel biztosított ahhoz, hogy amikor hétfőn átveszik a nyomozást, az eljárás "törés nélkül haladjon tovább".

Az országos rendőrfőkapitány kérdésre elmondta: a rendőrök járőröztek, ebben a körzetben teljesítettek szolgálatot, azaz nem hívásra mentek és nem intézkedés közben voltak.

Arra a felvetésre, utal-e bármi arra, hogy a járőrpáros egyik tagja lett volna a bűncselekmény célpontja, azt válaszolta, hogy a járőrpáros volt a célpont.

 

 


MTI - Fotó: MTI/Mihádák Zoltán