Fordulat várható az építőipar teljesítményében

2016. december 09. péntek 15:30

Fordulat várható az építőipar teljesítményében

Az építőipar teljesítményének növekedése ugyan az idén megtorpan az előző uniós költségvetési ciklus forrásainak kifutása miatt, jövőre azonban már fordulat várható - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ünnepi évzáró közgyűlésén pénteken Budapesten.

A miniszter kiemelkedőnek nevezte az építőipar magyar gazdaságban betöltött szerepét, amelynek súlya a tavaly a GDP-ben elérte a 6,4 százalékot. Hozzátette, hogy az ágazat versenyképességének javulásában komoly potenciál van. A gazdaság növekedése, a vállalkozások fejlesztései, az állami és az önkormányzati beruházások alakulása és a lakosság jövedelmi helyzetének javulása segítik a szektor fejlődését - hangsúlyozta.

A magánberuházások főként a lakásépítési programok miatt már ebben az évben is nőnek. A kormány építőipart érintő intézkedései várhatóan 2017-től fejtik ki igazán a hatásukat, a kormányzati ciklus végéig 40 ezer lakás épülhet - közölte Varga Mihály.

Az első háromnegyedév adatai alapján 14 százalékkal több új lakás épült, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek és bejelentések száma pedig két és félszerese az előző év azonos időszakinak - sorolta a miniszter, és megemlítette, hogy a jövő évi költségvetésben az otthonteremtési programra 211 milliárd forint szerepel. A lakásépítések áfakulcsának csökkentése, illetve a családi otthonteremtési kedvezmény is a lakásépítések számának tartós növekedését segíti - jegyezte meg.

Varga Mihály kiemelte, hogy a kormányzati intézkedések hatására csökkentek a lánctartozások, a három évvel ezelőtti több mint 400 milliárd forintos érték 2015 végére körülbelül a felére csökkent. Megemlítette azt is, hogy a jövő év közepéig a 2014-2020-as uniós ciklus összes pályázata megjelenik. Az ágazatban tapasztalható munkaerőhiányra is kitérve pedig arról beszélt, hogy a duális szakképzésben olyan ösztöndíj-programot indítottak el, amely a hiányszakmákban történő képzést jelentősen támogatja.

A közgyűlésen Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára jelentős előrelépésnek nevezte az energiatakarékossággal összefüggő beruházásokat, és megemlítette, hogy ezen a területen lesznek a következő időszakban a legnagyobb lehetőségek. A kormány célja az energia-megtakarítás elősegítése, ezért a következő négy-öt évben jelentős mértékben támogatják az ilyen jellegű fejlesztéseket - fogalmazott.

Az államtitkár kitért az Otthon melege programra, amelynek keretében jelenleg a családi házak energetikai korszerűsítését segítő pályázatra beérkezett jelentkezéseket bírálják el. Hozzátette, hogy december végén megjelenik az a 120 milliárd forintos program, amelynek keretében visszatérítendő támogatást lehet kapni családi házak és társasházak építőipari energetikai fejújításához.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke sikerként értékelte egyebek mellett, hogy a kormány több eszközzel is ösztönzi a lakásépítést, illetve a duális képzésben az építőipar számára kedvező elemek vannak. A problémák között kiemelte ugyanakkor a szakmunkáshiányt, az építőipar alacsony jövedelmezőségét, illetve azt, hogy az uniós források ciklikussága nagyon megviselte az ágazatot.

Elmondása szerint az idei évben az építőipar egészének teljesítménye folyó áron számítva várhatóan megközelíti a 2000 milliárd forintot, amely 10-12 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A szakszövetség az épületek építésénél 5 százalék körüli bővülést vár, az egyéb építményeknél 38 százalékos visszaesést, a speciális szaképítéseknél pedig 2 százalékos bővülést.

Az ünnepi közgyűlésen átadták a Lechner Ödön Díjakat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az építőipar helyzetét javító miniszteri munkájáért vehette át az elismerést. A kitüntetést megkapta még Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt. igazgatóságának elnöke, Keszei Imre, a Swietelsky Magyarország Kft. nyugalmazott vállalkozási főmérnöke, Knáb János, a Merkbau Kft. ügyvezetője és Németh Géza újságíró.

MTI - Fotó: MTI/Lakatos Péter