Felfüggesztette az MNB a Norbi Update részvényértékesítését

2014. szeptember 19. péntek 17:51

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában kötelezte a Norbi Update Lowcarb Nyrt-t. részvényértékesítési tájékoztatójának kiegészítésére, s ennek közzétételéig befektető-védelmi okból felfüggesztette a forgalomba hozatali eljárást - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A tájékoztató kiegészítésének előírása a jogszabály alapján nem jelenti a részvényértékesítés érvénytelenítését. A jogszabályi előírások szerint azonban a tájékoztató kiegészítésének hatósági előírása esetén a kiegészítés közzététele előtt értékpapírt jegyző befektetőknek - a tőkepiaci törvény rendelkezése szerint - lehetőségük van a törvényben meghatározott időtartamon belül, a jegyzési nyilatkozatuk visszavonására és így a megállapodástól való elállásra - áll a közleményben.

A közlemény szerint a jegybank a kibocsátó és a forgalmazó által benyújtott dokumentumoknak a részvényértékesítési tájékoztató tükrében való értékelése alapján megállapította: a tájékoztató közzétételének engedélyezése és a forgalomba hozatali eljárás lezárása (illetve az értékpapírral történő kereskedésnek a szabályozott piacon való megkezdése) között lényeges tények jutottak a tudomására.

Ezek a kibocsátó piaci, gazdasági, pénzügyi, jogi helyzetének és annak várható alakulásának, valamint az értékpapírhoz kapcsolódó jogoknak a befektető részéről történő megalapozott megítéléséhez szükségesek.

Ezért rendelte el a tájékoztató kiegészítését, amelyet - a jegybank közzétételi engedélyezési eljárását kérelmezve - legkésőbb szeptember 22-én 16 óráig kell benyújtania a kibocsátónak a jegybankhoz. Az MNB e mellett - befektető-védelmi okból - a kiegészített tájékoztató közzétételéig - azonnali hatállyal függesztette fel a részvények forgalomba hozatali eljárását is.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a befektetők védelmében "rendkívül gyors eljárásban" vizsgálta meg, hogy a kibocsátó részvényértékesítésével kapcsolatos újabb bejelentések, információk összhangban állnak-e a jóváhagyott tájékoztatóban foglaltakkal.

Az MNB emlékeztet arra, hogy sajtóhírek és befektetői érdekvédelmi bejelentések szerint a részvénykibocsátó Norbi Update Lowcarb Nyrt.-ről - a jóváhagyott összevont kibocsátási tájékoztatótól - eltérő információk jelentek meg, ezért az egyik befektetői szervezet kérte az MNB intézkedését. A jegybank ellenőrizte a bejelentésben jelzett állítások és a sajtóban megjelent információk valóságtartalmát, továbbá nyilatkozattételre hívta fel a kibocsátót és a forgalmazót.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint megkérdőjelezhető a Norbi Update Lowcarb Nyrt. jelenleg folyó részvényértékesítésének jogszerűsége, ezért a szövetség kérte az MNB-t, mint felügyeleti hatóságot a nyilvános részvényértékesítés azonnali felfüggesztésére szerdán. A cég még aznap visszautasította a Tebész vádjait, amelyek szerintük valótlan állításokat tartalmaznak.

(mti)