Eva Maria Barki bocsánatkérést vár a Burgtheater igazgatójától

2015. április 26. vasárnap 18:56

Eva Maria Barki bocsánatkérést vár a Burgtheater igazgatójától

Nem szükséges kioktatni Magyarországot azokat a szabadságjogokat illetően, amelyeket a történelemben többször nemcsak saját magának, de egész Európa számára kiharcolt és megvédett - írta Eva Maria Barki Bécsben élő jogász a Burgtheater igazgatójának címzett levelében, amelyet az MTI-hez is eljuttatott. 

A levél előzménye, hogy múlt vasárnap este a magyarországi demokráciát féltő politikai nyilatkozatot olvasott fel a Burgtheater Sirály-előadása után a bécsi társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban. A MITEM-re - az előzetes programtól eltérően - sem a Burgtheater intendánsa, Karin Bergmann, sem a darab rendezője, Jan Bosse nem jött el a társulattal.

Az ügyvédnő levelében megfogalmazottak szerint a vendégjog súlyos semmibe vétele mellett az egész magyar nép elleni, semmivel sem indokolható sértegetés is felróható, mivel a magyarokat azzal vádolják, hogy rosszul élt a demokratikus választással.

Az ügyvédnő szerint a történtek egy antidemokratikus és totalitárius felfogás kifejezése, amely más véleményt nem fogad el, hanem a saját ideológiai elképzeléseit akarja másokra ráerőszakolni. Eva Maria Bárki reményét fejezte ki, hogy a Burgtheater a "tiszteletlenségért és a kulturálatlanságért" bocsánatot fog kérni és egyúttal kifejezte: a kultúrának az a feladata, hogy távol tartsa magát minden politikai befolyástól.

Eva Maria Barki az MTI-nek elmondta, hogy ügyvédként szót kell emelnie a "jogtalan és felháborító" történtek ellen, hiszen az osztrákok éppen azt teszik, amivel vádolják a magyarokat, vagyis a kultúrát politikai célokra használják fel.

Az ügyvédnő levelét a Burgtheater intendánsa, Karin Bergmann számára és egyúttal az osztrák kultuszminiszternek, Josef Ostermayernek is elküldte.

Képünkön: Eva Maria Barki. 

MTI