Csökkenni kezdtek az albérletárak áprilisban

2016. április 21. csütörtök 10:22

Csökkenni kezdtek az albérletárak áprilisban

Csökkenni kezdtek az albérletárak áprilisban Budapesten és több megyében, az alacsony kamatozású lakáshitelek miatt pedig egyre többen inkább vásárlást terveznek - derült ki a portál MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményéből.

Az elemzéshez több mint tízezer, 30-89 négyzetméteres ingatlan áprilisi bérleti díját hasonlították össze a tavalyi árakkal.

Az ingatlan.com elemzése szerint a fővárosban éves szinten 2,5 százalékkal, havi 156 ezer forintra mérséklődtek az átlagárak. A csökkenés egyik oka, hogy tavaly országszerte 41 százalékkal, a fővárosban pedig 37 százalékkal nőtt a kínálat, a kereslet pedig mérséklődött 13,6 százalékkal.

Az elemzésből kiderült: a országos átlagban a kínálati adatok alapján 140 ezer forintért lehetett bérelni egy 30-89 négyzetméteres lakást, ami megegyezik az egy évvel korábbival. Megjegyezték, hogy az országon belül jelentős eltérések vannak.

Az ingatlan.com adatai szerint vidéken az albérletek szempontjából népszerűbb megyékben és városokban is csökkentek az átlagárak. Fejér megyében 20 százalékkal, 80 ezer forintra, Győr-Moson-Sopron megyében 12,5 százalékkal, 105 ezer forintra csökkentek az átlagárak tavaly áprilishoz képest.

Hét megyében csökkentek, egy megyében - Jász-Nagykun-Szolnokban - nem változtak az árak, ezzel szemben tizenegy megyében volt áremelkedés az elemzés szerint.
Az albérletpiac szempontjából kevésbé felkapott megyékben drágultak az albérletek, ami elsősorban a bázishatással magyarázható, ott egy évvel ezelőtt még nagyon alacsonyak voltak az átlagárak.

Az ingatlan.com szakértője szerint az albérletpiacon a jövőben is inkább csökkenhetnek, stagnálhatnak az árak, mivel a kereslet még inkább a vásárlás irányába mozdulhat el.