Csiba Péter az MVM új elnök-vezérigazgatója

2015. június 29. hétfő 16:35

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése Csiba Pétert nevezte ki a társaság elnök-vezérigazgatójának, aki június 30-tól látja el az elnöki feladatokat, a vezérigazgatói pozíciót viszont - a közgyűlési döntés értelmében - később tölti be - közölte az energetikai társaság hétfőn az MTI-vel.

Csiba Péter hivatalba lépéséig a vezérigazgatói feladatokat Bally Attila, az MVM Zrt. kereskedelmi igazgatója - megbízott vezérigazgatóként - látja el.

Az új elnök-vezérigazgató több mint 8 éve dolgozik az energetikai szektorban különböző vezető pozíciókban, a villamosenergia-termelés és villamosenergia-kereskedelem, valamint a gázszolgáltatás és gázkereskedelem területein. Az elmúlt öt évben a GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. vezérigazgató-helyetteseként és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatójaként irányította a francia energetikai cégcsoport magyarországi leányvállalatait. Korábban két nemzetközi vállalat magyarországi felépítésében és sikeres menedzselésében is részt vett - áll a közleményben.

"Az MVM éléről 5 sikeres év után közös megegyezéssel távozó Baji Csaba szakmai irányítása alatt az MVM Csoport az energetikai szektor megkerülhetetlen szereplőjévé, Magyarország egyik legjelentősebb energetikai társaságcsoportjává vált" - írta az MVM.

A regionálisan is meghatározó társaságcsoport árbevétele 2010 és 2014 között 550 milliárd forintról 1200 milliárd forintra nőtt, mindeközben több mint 620 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe. A cégcsoport az alacsony energiaárak garantálásával nagyban hozzájárult a hazai lakosság rezsiköltségeinek csökkentéséhez - áll a közleményben.

Június 26-tól - az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatói tisztségére tekintettel - lemondott az MVM Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagságáról Horváth Péter János, akit a közgyűlés visszahívott az igazgatóságból.

Az MVM Zrt. közgyűlése döntést hozott a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. között megkötésre kerülő földgáz adásvételi szerződés mögött biztosítékként szolgáló, legfeljebb 35 milliárd forint összegű anyavállalati garancia nyújtásáról is - írták.

(mti)