Csaknem háromszáz önkéntes segít a Balatonon nyáron

2016. július 01. péntek 11:57

Csaknem háromszáz önkéntes segít a Balatonon nyáron

Tizenkét település tizennyolc strandján összesen csaknem háromszáz önkéntessel vesz részt az elsősegélynyújtásban a Magyar Vöröskereszt - közölte a szervezet főigazgatója pénteken, Badacsonyban tartott sajtótájékoztatóján.

Kardos István elmondta, a Magyar Vöröskereszt az idén indította el tizedik alkalommal a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot (BESZ), amelyben képzett elsősegélynyújtó fiatalok vigyáznak tizenkét településen a strandolókra július 1. és augusztus 20. között.

Felidézte, tavaly önkénteseik 3426 esetben segítettek a fürdőzőknek, a leggyakoribb okok a kagyló okozta vágások, a rovarcsípések és a sportsérülések voltak.

Az MTI kérdésére a főigazgató kitért arra, hogy tavaly tizenhét strandon dolgoztak elsősegélynyújtóik. Hozzátette, az elmúlt három évben négy alkalommal közvetlen életmentést is végeztek önkénteseik, súlyos vérzéses sérülés ellátásával, valamint újraélesztéssel.

Kardos István arról is beszélt, hogy a tó körül az idén harminchárom vendéglátóhelyen és pincészetben a vendégek olyan különleges étlapokkal találkozhatnak, amelyeken ismertetik a BESZ munkáját és bemutatnak néhány alapvető életmentési tippet is.

A BESZ elsősegélynyújtói Badacsonytomajban, Balatonföldváron, Balatonmáriafürdőn, Balatonszárszón, Balatonudvariban és Révfülöpön két-két, míg Alsóörsön, Balatonberényben, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Balatonlellén és Balatonszemesen egy-egy strandon teljesítenek szolgálatot a szezonban.

Képünk: illusztráció.

MTI