"Az uniós polgárok belső szabadsága sérülhet"

2015. szeptember 14. hétfő 09:13

Ha az Európai Unió külső határainak védelme nem áll helyre, akkor az uniós polgárok belső szabadsága fog sérülni - fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Azt mondta, ellenőrzés nélkül nem lehet eldönteni, ki a menekült és ki a gazdasági bevándorló, ezért van szükség újra a határellenőrzésre.

A migránsok ellátását és a rendőrség munkáját ért kritikákkal kapcsolatban úgy fogalmazott, már a "kukoricásban" elkezdenek gondoskodni az érkezőkről, a rendőrség pedig kilenc hónapja folytat "heroikus" küzdelmet, így a munkájukat kritizálni "elfogadhatatlan és méltatlan".

A kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyilatkozva kiemelte, egyértelművé vált, hogy nem lehet belülről megvédeni a schengeni rendszert, ezért az európai államoknak minden segítséget meg kell adniuk az unió külső határait képező frontországoknak. Ez a szolidaritás megfelelő formája, nem a kvótarendszer, az ugyanis "értelmetlen és betarthatatlan" - hangsúlyozta.

Hozzátette, nehéz megmondani, hogy mi vár Magyarországra a következő napokban a határ lezárása után, biztosan nagy lesz a nyomás és a feszültség, de a helyzetet csak a rend helyreállításával lehet kezelni.

MTI - Fotó: Illyés Tibor