Az ügyészség súlyosbítást kért a tízenöt év fogházra

2014. szeptember 30. kedd 10:10

Szigorítás céljából jelentett be fellebbezést az ügyész az elsőfokú ítélettel szemben annak az osztrák férfinak az ügyében, aki 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt - tájékoztatta Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

A Szegedi Törvényszék első fokon tizenöt év fegyházbüntetést szabott ki a korábban 15 alkalommal büntetett, 36 esztendős, autószerelő végzettségű Thomas Robert Bindbergerre.

A bíróság hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, akit tíz évre eltiltott a közúti járművezetéstől és tíz évre kitiltott Magyarország területéről.

Az ítélet szerint a férfi Hummer terepjárójával három másik járművel konvojban a 43-as úton a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartott. A vádlott megpróbált leszorítani az útról egy trafipaxos rendőrautót, amelyből a konvoj egyik tagját bemérték. A rendőr segítséget kért két motoros rendőrjárőrtől, akik igyekeztek megállítani a Hummert. A vádlott az egyik megkülönböztető jelzést használó motorost is megkísérelte leszorítani, neki is ütközött terepjárójával a rendőr járművének.

A rendőrjárőr célzott lövéseket adott le a terepjáró kerekeire. A járőr társa, Kenéz Imre Apátfalva belterületén - hogy megállásra bírja a férfit - motorkerékpárjával keresztbe állt a terepjáró előtt. A vádlott előbb megállt, majd egy hirtelen gázadással elindult, és elütötte a járőrt.

A rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben elhunyt.

A vádlottat az áldozat járőrtársa próbálta megfékezni, a férfi azonban késsel támadt rá, majd igyekezett megszerezni a sérült rendőr fegyverét is. A vádlottat végül - csaknem negyedóra alatt - egy civil közreműködésével sikerült legyűrni, a rendőr többször is használta fegyverét, ennek következtében a férfi súlyosan megsérült.
A vádlott és védője már korábban a felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

 

(mti)