Az MSZP nem kíváncsi az alkotmánybíró-jelöltekre

2014. szeptember 21. vasárnap 12:40

Az MSZP nem kíváncsi az alkotmánybíró-jelöltekre

Az MSZP képviselői nem vesznek részt a parlament igazságügyi bizottságának hétfői ülésén, amelyen meghallgatják az alkotmánybíró-jelölteket - közölték a testület szocialista tagjai vasárnap az MTI-vel.

Bárándy Gergely (képünkön) és Teleki László emlékeztettek, már az alkotmánybírákat jelölő bizottság munkájában sem vettek részt, amit hétfőn Tóth Bertalan, a jelölőbizottság MSZP-s alelnöke azzal indokolt, hogy színjátéknak tartják az eljárást.

Bárándy Gergely és Teleki László vasárnapi közleményükben ugyanakkor kifejtették véleményüket a három alkotmánybíró-jelöltről - Czine Ágnesről, Sulyok Tamásról és Varga Zs. Andrásról -, akiket a kormánypártok javasoltak.

Az MSZP-sek Czine Ágnest felkészült, komoly bírónak tartják, aki eddigi pályafutása alapján alkalmas az alkotmánybírói tisztségre, de tartanak attól, a Fidesznek nem az a fontos, Czine Ágnes milyen pozíciót tölt majd be, hanem az, hogy ezzel egyidejűleg milyen tisztség üresedik meg. Távozásával ugyanis új vezetőt kell kinevezni a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának élére, márpedig az "e kollégiumban dogozó bírák hozzák a legtöbb jogerős ítéletet szinte az összes politikai érintettségű büntetőügyben" - közölték.

Sulyok Tamás ügyvédről - aki a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjog tanszékének oktatója - a szocialisták azt írták: életrajza alapján tudható, hogy közvetlen munkakapcsolatban állt Trócsányi László igazságügyi miniszterrel, mindazonáltal bíznak abban, hogy nem a tárcavezető informális kapcsolattartójaként, hanem a törvényben előírt módon végzi majd munkáját.

A harmadik jelölt, Varga Zs. András ugyanakkor elfogadhatatlan az MSZP számára - tudatta Bárándy Gergely és Teleki László. Döntésüket azzal magyarázták, hogy Polt Péter legfőbb ügyész korábbi helyetteseként Varga Zs. András közvetlen felelősséggel tartozik azért, hogy "az ügyészség a Fidesz politikai érdekeinek szolgálatában jól átgondolt és időzített koncepciós eljárásokat folytatott és folytat ma is a kormány politikai ellenfeleivel szemben".

(mti)