Az erdőtüzeket csaknem mindig emberek okozzák

2015. július 06. hétfő 12:28

Az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanság miatt keletkezik - mondta Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti igazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Csak a tüzek 1 százaléka következik be villámcsapás miatt.

Jellemzően a járművekből kidobott cigarettacsikkek és más izzó tárgyak, vagy a túl nagyra rakott tábortüzek miatt gyullad ki az erdő - hívta fel a figyelmet az igazgató-helyettes.

Magyarországon évente átlagosan 25 ezer hektár erdő, illetve szabad területi vegetáció ég le, de szárazabb években akár 50 ezer hektárnyi is - ismertette.
A július 3-tól elrendelt általános tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban hangsúlyozta: a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők 200 méteres körzetében sem szabad tüzet gyújtani.

A szankció 20 ezer forint, ha valakit tilalom idején tűzgyújtáson érnek az erdészek, illetve az erdészeti hatóság. Ha ebből erdőtűz is keletkezik, akkor a büntetés jelentősen emelkedik; az erdővédelmi bírság már 100 ezer forint, illetve a különböző tűzvédelmi bírságok már elérhetik a milliós nagyságrendet - mondta Nagy Dániel. Kiemelte ugyanakkor, hogy az erdészeti hatóság elsődleges célja a figyelemfelhívás.

(mti)