Az ENSZ-főtitkár is részt vesz a New York-i magyar ünnepségen

2014. október 22. szerda 08:57

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedd este részt vett a New York-i magyar ENSZ-képviselet október 23-i megemlékezésén.

Erről a misszióvezető, Kőrösi Csaba nagykövet tájékoztatta az MTI-t, felhívva a figyelmet arra, hogy a világszervezet első embere a vezető nagyhatalmak és hazája, Dél-Korea rendezvényein kívül rendkívül ritkán látogat el nemzeti fogadásokra.

A diplomata elmondta, hogy rendkívül jó viszony alakult ki az ENSZ-főtitkár és Áder János köztársasági elnök között, "akik szakmai kérdésekben félszavakból is megértik egymást".

Az ünnep alkalmából a nagyköveten keresztül a két vezető üzenetet váltott egymással.
Ban Ki Mun a nagykövet szavai szerint hálás Magyarországnak azért a szerepért amit munkacsoport-társelnökként azon a tárgyalás-sorozaton betöltött, amelynek célja a fenntartható fejlődési célok kimunkálása volt. A főtitkár szerint ez jelenleg a világszervezet legfontosabb ügye.

Ban Ki Munt emellett személyes emlék is fűzi az 1956-os magyar forradalomhoz: egy iskolai diáktanács vezetőjeként a tanulótársaival petíciót írt az ENSZ akkori főtitkárához, Dag Hammarskjöldhöz, amelyben felhívta a figyelmet, hogy Magyarországot nem szabad magára hagyni. Amikor ő lett a világszervezet apparátusának vezetője, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy úgy működjön, hogy egy ilyen levélnek ne legyen alapja.

(mti)