Az Együtt-PM állítja: a kormány manipulálta az államadósságot

2014. április 16. szerda 15:55

Az Együtt-PM véleménye szerint a kormány manipulálja az államadósságot, mert csak így tudja teljesíteni azt az ígéretét, hogy azt minden évben csökkenti.

Pápa Levente, a választási szövetség gazdaságpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) az államadósság alakulásáról szóló kimutatására hivatkozva arról beszélt, hogy a múlt év utolsó hetében "mesterségesen és átmeneti jelleggel" 1,5 százalékkal "lenyomták" az államadósságot.

Ennek kapcsán "pofátlan csalásnak" nevezte, hogy az állam egy általa meg nem nevezett nagy magyar intézményi szereplőtől tavaly decemberben körülbelül 280 milliárd forintnyi Prémium Euró Magyar Államkötvényt váltott vissza. Ez a lépés önmagában egy százalékponttal csökkentette a GDP-arányos államadósságot, de azzal a következménnyel járt, hogy a kormányzat likvid tartaléka már egy nem elégséges mértékre csökkent - folytatta. A december végén visszaváltott kötvényeket január elején újra eladták annak a vállalatnak, amelyiktől az év végén visszaváltották - közölte.

A gazdaságpolitikus úgy számolt, hogy ha "nem lett volna ez a trükk", akkor 2013 végén 80 százalék felett lett volna az államadósság, és nem teljesül az annak csökkentéséről szóló politikai ígéret.

Arra is kitért, hogy jelenleg a likvid pénzeszközökkel nettósított adósságmutató ugyanazon a szinten áll, mint 2010-ben, amikor a Fidesz kormányra került. Hangsúlyozta, ezek nem az ő becsléseik, hanem a kormány által működtetett intézményeké. Ehhez kapcsolódva úgy számolt, hogy habár egyelőre nem lehet tudni a végleges adatot, valószínűsíthető, hogy az államadósság az idei első negyedév végén nominális értelemben rekordmagasságot fog elérni és GDP-arányosan is magasabb lesz, mint a 2010-es kormányváltáskor volt.

(mti)