Az államkincstárat javasolja Gelencsér számlavezetőnek

2015. március 05. csütörtök 14:54

Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője azt javasolja, hogy a jövőben a Magyar Államkincstár legyen az önkormányzatok számlavezetője.

"Annak érdekében, hogy az önkormányzatokkal többet ne fordulhasson elő, hogy olyan pénzintézeteknél vezetik a számlájukat és kockáztatják ezáltal a közpénzt, amelyik brókerek garázdálkodásának köszönhetően csődbe megy, új törvényi szabályozásra van szükség, a jövőben a Magyar Államkincstár legyen a számlavezetője az önkormányzatoknak" - mondta csütörtöki kaposvári sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila.

A Buda-Cash-botrány somogyi érintettjeiről, és azok megsegítéséről szólva úgy fogalmazott: "Somogyot és Kaposvárt pénzügyi cunamiként érintette a legújabb szocialista brókerbotrány".

Ismertetése szerint a kaposvári székhelyű, a megyében 37 fiókkal rendelkező Dél-Dunántúli Takarék Bank (DDB) mintegy 30 ezres Somogy megyei ügyfélkörrel rendelkezik. A megyében minden negyedik családot és minden negyedik önkormányzatot érint a brókerbotrány. Előbbiek mintegy 20 milliárd forinthoz, utóbbiak közül 22 önkormányzat mintegy félmilliárd forinthoz nem jut hozzá - mondta a képviselő.

Ezenkívül érintett körülbelül ezer kis- és közepes vállalkozás egymilliárd forintnyi "bennragadt" pénzzel, továbbá számos víziközmű-társulás, civil szervezetek, egyház és nonprofit szervezet, több mint 700 millió forinttal, valamint számos agrárvállalkozó, akik nem jutnak hozzá a területalapú támogatásokhoz - sorolta a politikus, hozzátéve: a brókerbotrány miatt veszélybe került uniós projektek számáról még nincsenek pontos adatait.

Miután hosszasan sorolta az előzményeket, amelyek a kialakult helyzethez vezettek, Gelencsér Attila úgy fogalmazott: "úgy tűnik, a szocialisták teremtették meg a brókerek szabad garázdálkodásának lehetőségét és annak jogi alapjait". Megjegyezte: "ha a Dél-Dunántúli Takarék Bank részt vett volna a Fidesz-KDNP-kormány által javasolt takarékszövetkezeti integrációban, akkor ma nem beszélhetnénk a somogyi megyei pénzügyi cunamiról". Kaposvár országgyűlési képviselője a Somogy megyei pénzintézet 138 dolgozójáról szólva fontosnak tartotta leszögezni: ők nem tehetnek semmiről, nem tehetnek arról, hogy "a brókerek eljátszották a pénzüket".

(mti)