Áthelyeznék a pécsi vásárteret az Expo Center mellé, s ha lesz új stadion, a Szigeti úton városliget lehet

2015. március 01. vasárnap 19:35

Áthelyeznék a pécsi vásárteret az Expo Center mellé, s ha lesz új stadion, a Szigeti úton városliget lehet

A tervek szerint a 2020-ig Pécsre érkező uniós milliárdok legnagyobb részét olyan beruházásokra fordítanák, amelyek munkahelyeket fialhatnának. A program tartalmazza a vásártér területének ipari célú fejlesztését, és magának a vásárnak az áthelyezését, valamint azt is, hogy a PMFC jelenlegi stadionja helyén városligetet alakítsanak ki. Abban azért bízhatunk, hogy csak akkor, ha felépül(ne) az új.

 

Hatalmas összegre, 31 és félmilliárd forint uniós támogatásra biztosan számíthat Pécs a következő öt év során, amihez szerencsés esetben további tízmilliárd is érkezhet. Az utóbbi tétel tényleges nagysága pályázati sikerektől függ, a 31,5 milliárd viszont automatikusan lehívható lesz a kormány és Brüsszel megállapodásának részeként.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere korábban több alkalommal is úgy nyilatkozott, a pénz döntő részét olyan beruházásokra fordítják, amelyek révén új munkahelyek jöhetnek létre a városban. Ezek mibenlétét, valamint a további elképzeléseket a jelenleg konzultáció alatt álló Pécs2020 című program tartalmazza. 

Új vásárcsarnok, piacok, buszok

A Pécs2020 számos tervet tartalmaz még: egyebek mellett új vásárcsarnok építését, az uránvárosi és a kertvárosi piacok felújítását, és egy teljesen új ilyen létesítmény megépítését is a keleti városrészben.
A buszcsere-programot is folytatnák úgy, hogy az új járművek egy része elektromos vagy hibrid hajtású lenne.

A dokumentumból többek között kiderül, a pécsi gazdaság újraélesztésére húszmilliárdnál is többet költenének. Ezek sorában hárommilliárd forintból többek között úgy alakítanák át az Ifjúsági Házat, hogy az nagyvállalatok SC-központjaként (ahonnan a cégek részfeladataikat végezhetik, függetlenül attól, hol működnek a telephelyeik) üzemelhessen. Ötmilliárdot egy új ipari logisztikai park kialakítására fordítanának. Ez a reptér közelében épülne fel, közúti- és légi szállítmányozási csomópontnak szánva. 

A terv részeként a vásárteret is elköltöztetnék, munkatársunk értesülései szerint a Megyeri út másik oldalára, az Expo Center közelébe.

A hírneves pécsi vásár mai helyét az ipar nyelhetné be, a területet kétmilliárdból tennék ilyen célú hasznosításra alkalmassá. Ennek realitását erősíti, hogy a közvetlen szomszéd, a Hauni most is nagyon komoly fejlesztéseket hajt végre. 

Jóval gyengébb lábakon áll viszont a város vonzerejének növelését célzó fejezetnek az a része, ami a PMFC újmecsekaljai stadionjának városligetté alakításával számol. Ennek ugyanis csak akkor lehetne bármilyen alapja, ha új aréna épül, ezzel kapcsolatban azonban a szándéknyilatkozatoktól eltekintve továbbra sincs semmilyen konkrétum.

Képünkön (archív) a pécsi vásártér egyik bejárata - az utca másik oldalára kerülhet a felirat?

B. E. - Fotó: Kálmándy Ferenc