Áder döntött, október 12-én lesz az önkormányzati választás

2014. július 23. szerda 11:19

Áder döntött, október 12-én lesz az önkormányzati választás

Október 12-ére írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök szerdán. Az alábbiakban olvasható az államfő nyilatkozata, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján is megtalálható.

"Elnöki nyilatkozat a 2014. évi önkormányzati választás kiírásáról

Falvaink, városaink, megyéink önkormányzatai legújabb kori demokráciánk nélkülözhetetlen tartópillérei. Az önkormányzatiság elve olyan alkotmányos érték, amely a helyi közösségekhez tartozók demokratikus akaratnyilvánításán nyugszik. Ezért fontos, hogy az őszi választások alkalmával a polgárok minél nagyobb számban szóljanak bele saját közösségeik sorsának alakulásába. Kiemelten fontos az is, hogy a választások lebonyolításának minden alkotmányos feltétele biztosított legyen.

Az Alkotmánybíróság 2014. július 21-én meghozott határozata egyértelmű és világos helyzetet teremtett az önkormányzati választások törvényi szabályozásában. Az Alkotmánybíróság döntését követően semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását.

Azzal, hogy az Alkotmánybíróság hétfői döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elől. Ezért - élve köztársasági elnöki jogkörömmel - a mai napon meghozott államfői határozatommal 2014. október 12-ére tűzöm ki az önkormányzati választások időpontját.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke"

 

MTI - Fotó: Kovács Tamás