A szóvivő beismerte, hogy nehéz anyagi helyzetben van az MSZP

2014. április 23. szerda 10:45

A szóvivő beismerte, hogy nehéz anyagi helyzetben van az MSZP

Az Erste Bank nem zárolta az MSZP számláját - tette egyértelművé Budai Bernadett, a párt szóvivője az M1 Ma reggel című szerdai műsorában. Elismerte ugyanakkor, hogy a szocialistáknak 2010 előtt felvett svájci frank alapú hitele van, amely miatt pénzügyileg nehéz helyzetbe kerültek, ám évek óta megoldják a kialakult helyzetet.

Budai Bernadett a sajtóinformációk szerinti közel 2 milliárd forintos adósság részleteiről kifejtette, hogy az MSZP-nek 1999 óta van folyószámla-hitele, melynek tartozása jelenleg nagyjából 500 millió forintra rúg. Az összegből 50 milliónyi tőketartozást már törlesztett a baloldali párt. Az Erste Bank által leemelt 40 millió forint pedig egy számlákon belüli átcsoportosításnak köszönhető - fűzte hozzá.

Egy 2007-ben született törvény értelmében a pártok ingatlanvásárlásra kedvezményes hitelt vehetnek fel, ezzel a lehetőséggel az MSZP is élt, nagyjából 400 millió forint értékben - folytatta. A tartozás harmadik részét a Jókai utcai pártszékházra terhelt adósság teszi ki, amely szintén 2010 előttre datálódik - mutatott rá a szóvivő. A szocialisták 2010 óta ugyanakkor semmilyen hitelt nem vettek fel, azóta racionális gazdálkodást folytatnak és hónapról hónapra precízen törlesztenek - emelte ki Budai Bernadett.

A tartozás nagyságát firtató kérdésre reagálva elmondta: egyrészt a világgazdasági válság okán gyengült a forint, ami miatt a devizaadósság hónapról hónapra nehezebbé vált. Másrészt az MSZP annak idején egy körülbelül 200 fős parlamenti képviselőcsoportra és az alapján kiutalt állami támogatásra adósodott el, ám időközben a frakció létszáma jelentősen csökkent. Hozzátette azt is, hogy a szocialista párt éves bevétele 2010 és 2014 között az állami támogatásokból körülbelül 500 millió forintot tett ki, amivel az Állami Számvevőszék felé minden évben elszámoltak. Ebből az összegből tudják kigazdálkodni az adósság törlesztő-részleteit - húzta alá.