A szerbek átvennék a magyar földtörvény több rendelkezését

2014. november 21. péntek 14:27

A szerbek átvennék a magyar földtörvény több rendelkezését

Szerbia követendő mintának tekinti a magyar földtörvényt, például a külföldiek termőföld vásárlásának feltételrendszerét és több rendelkezését is átültetné a vonatkozó, előkészületben lévő szerbiai jogszabályokba - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint Juhász Attila, a szerb mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium államtitkára a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság VII. ülésén Belgrádban.

A tárca pénteki közleménye szerint a tanácskozáson Magyarországot Tóth Katalin, az FM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte.

A felek együttműködésről állapodtak meg a növénytermesztés, az állategészségügy, az állatjólét, az agrárszakképzés, valamint a takarmánybiztonság területén, és projektek végrehajtásáról is egyeztettek a szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás és a kármentesítés ügyében.

A közlemény idézi Tóth Katalint, aki kiemelte: egyre kedvezőbb a politikai kapcsolat a két ország között, amelyek megalapozzák a további együttműködéseket. Magyarország arra törekszik, hogy az eddigi sikeres szakmai munkát fenntartsa és tovább erősítse mind a mezőgazdaság, mind a környezetvédelem területén - jelezte.

A találkozón Juhász Attila megköszönte a vidék fejlesztésére szolgáló előcsatlakozási támogatási programhoz (IPARD) kapott magyarországi szakértői támogatást.

Tóth Katalin elmondta, Magyarország továbbra megosztja partnerével a jogharmonizációval összefüggő és annak gyakorlati megvalósítása során szerzett tapasztalatait. Értékelése szerint a kistermelői rendelet egyfajta iskolapéldája a magyar szakértelem megosztásán alapuló együttműködésnek a szerb féllel, ahogy az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséről szóló nemzeti akcióterv is Szerbia hasznára válhat.

Mindkét fél fontosnak nevezte az agrárkereskedelmi együttműködés lehetőségeinek bővítését, például az alma- és víziszárnyas kivitel, illetve a sertésfeldolgozás területén - olvasható az FM közleményében.

(mti)