A kínaiak között népszerű a 250 ezer eurós letelepedési kötvény

2013. szeptember 11. szerda 13:41

A kínaiak között népszerű a 250 ezer eurós letelepedési kötvény

Eddig 179 igénylés érkezett a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) alaphoz, és az év végéig több mint 400 befektetőt várnak - mondta Lian Wang, a befektetési célú tartózkodási engedély programot koordináló HSSDF vezérigazgatója szerdai videó-sajtótájékoztatóján.

A HSSDF fő feladata, hogy megtalálja és befektetésre bírja a Magyarországra bevándorolni kívánó kínaiakat és vietnamiakat. Az alap már 70 ügynökségekkel áll kapcsolatban (például a Global Visa ügynökség), illetve közvetlen marketingmunkát végez a potenciális befektetők körében.

Az alap közvetítő szerepet tölt be a magyar kormány és az ázsiai befektetők között, amire azért van szükség, mert az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem végezhet közvetlen marketingtevékenységet Kínában. Lian Wang szerint a többi magyar állami szervezet, például a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) sem a legmegfelelőbb az állampapírok forgalmazására. A HSSDF jobban ismeri ugyanis a helyi viszonyokat és a megbízható partnereket.

Lian Wang szerint eddig 179 igénylés érkezett az alaphoz (többségében kínaiaktól), 70 igénylő már be is fizette a teljes befektetési összeget, és 60 befektetési kötvényt értékesítettek az alapnál. Szeptember végére több mint 200 igénylést várnak, az év végéig pedig több mint 400-at.

Az a külföldi, aki legalább 250 ezer euró értékben vásárol minimum ötéves lejáratú Letelepedési Magyar Államkötvényt, az gyorsabban, a tartózkodási engedély megszerzése után már hat hónappal letelepedési engedélyt kaphat Magyarországon.

A vezérigazgató szerint azt tapasztalják, hogy exponenciálisan növekszik az érdeklődés a program iránt. Ha már lesz 1000 olyan igénylő, aki a kötvényvásárlás mellett még külön is befektet Magyarországon, az sokkal hasznosabb lesz, mint 3000 olyan igénylő, aki csak a kötvényt vásárolja meg.

A Hungary State Special Debt Fundnak az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK) kötött együttműködéshez nagyon szigorú követelményeknek kellett megfelelnie. Az alapnak írásban kellett nyilatkoznia, hogy kik az HSSDF tényleges tulajdonosai, ezt utána megismételte az illetékes magyar parlamenti bizottság előtt is.

Lian Wang szerint a szigorú szabályozásoknak köszönhetően az alap és annak működése teljesen átlátható.

A vezérigazgató szerint azért döntöttek úgy, hogy a Kajmán-szigeteken jegyeztetik be az alapot, mert a kínai és vietnámi befektetőknek, valamint az ázsiai alapkezelői iparági gyakorlatoknak ez felel meg a legjobban. Magyarország azért nem került szóba, mert az alap ügyfeleinek túlzottan nagy akadályt jelentettek volna a magyar jogi szabályok, mert ők még semmilyen jogi státusszal nem rendelkeznek Magyarországon. Lian Wang azonban hangsúlyozta, hogy a Kajmán-szigetek kiválasztásának semmi köze nem volt a tulajdonosi szerkezethez.

Lian Wang szerint a kínai törvények miatt a nemzetközi alapok nem működhetnek közvetlenül Kínában, ezért választottak egy Kínán kívüli helyet. A vezérigazgató szerint a hongkongi alapkezelők körében és világszinten is elterjedt gyakorlat ez az üzleti megoldás, tehát a HSSDF ebből a szempontból nem számít különlegesnek.
Magyarországon a HSSDF az első alap, amely ilyen jellegű munkát végez, és egyben koordinálja az állampapír-kiadást külföldön. Lian Wang szerint ennek a megoldásnak az is az előnye, hogy a kockázatokat is át lehet hárítani a HSSDF-re, így azt nem a magyar állam viseli, viszont az eljárás során a magyar államnál marad a döntés joga, hogy pontosan kinek is akar eladni letelepedési kötvényt.

Korábbi információk szerint az alap 8 évig működik majd, és összesen néhány ezer leendő befektetőre számítanak. Jutalékot nem kap majd az ÁKK-tól az alap, de a leendő befektetőknek az alapkezelő 40 ezer euró bevándorlási tanácsadói díjat számít fel.

(mti)