A hét elején ránk ront az ősz: több mint tíz fokot esik a hőmérséklet

2014. szeptember 22. hétfő 08:34

Hétfőn drasztikus lehűlés kezdődik, miután sarkvidéki eredetű hideg érkezik, főként éjszakánként és hajnalban lesz nagyon hideg, ráadásul ismét esni fog, és viharos erejű szél is várható. Kedden és szerdán a fagyzugos helyeken akár talaj menti fagy is előfordulhat. Akár hódarazápor is lehet a hét közepén.

Vasárnap az ország nagy részén még kellemesen meleg volt, aki tehette, a szabadban töltötte a napot. Hétfőn azonban jelentősen megváltozik az időjárás: őszies időre kell számítani, és hideg is lesz.

Üveges Zoltán meteorológus a Híradónak arról beszélt, hogy legalább tíz fokkal esik vissza a hőmérséklet, főként kedden és szerdán hajnalban kell majd rétegesen felöltözni. Emellett "záporokra és erős, sőt viharos széllökésre is kell készülni, a hőmérséklet húsz fok alatt marad többnyire. Jelentős felmelegedésre ezután sem lehet számítani, de azért átmenetileg picit több lesz a napsütés, viszont hajnalonként a szélvédett, fagyzugos helyeken akár talaj menti fagy is előfordulhat" - magyarázta.

A hirtelen változó időjárás megviseli a szervezetet. A háziorvos szerint az intenzív lehűlés a frontérzékenyekre és az idősekre veszélyes leginkább. "A hidegfrontnál meginog a vérnyomás, de mindig felfelé, melegfrontnál lefelé általában" - nyilatkozta a Híradónak Kárpáti György, megjegyezve: a gondosan egyensúlyban tartott betegeknél ennek a rizikója sokkal kisebb.

Forrás: M1 Híradó