79 bank perelt, jelenleg 47:4-re vezet az állam

2014. szeptember 19. péntek 16:53

79 bank perelt, jelenleg 47:4-re vezet az állam

A bankokkal szembeni állam perekben nyerésre állnak a magyar családok, 400 pénzintézetnek minden fogyasztói deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot, nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt érint - áll a Kormányzati Információs Központ MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Kurucz Éva, kormányszóvivő a közleményben úgy fogalmaz: 400 bank jelentős része meg sem próbálja bizonyítani, hogy tisztességesen járt el. Csak 79 bank indított pert, ebből pedig 47-et már elutasított a Fővárosi Törvényszék - folytatta.

Négy olyan eset van, ahol a Fővárosi Törvényszék felfüggesztette az eljárást és Alkotmánybírósághoz fordult - hívja fel a figyelmet. Hozzáteszi, hogy álláspontjuk szerint ezek az indítványok megalapozatlanok, mert az Országgyűlés által meghozott törvény a Kúria döntésén alapszik. Az állam ezekben az esetekben fellebbezni fog, mert a kormány a legutolsó fordulóig képviselni fogja a magyar családok érdekeit, mert mindenkinek visszajár az, amit a bankok tisztességtelenül vettek el - jelenti ki. Szavai szerint az "apró betűk korszaka Magyarországon véget ért", az elszámolás lezárultával a tisztességes és fair bankrendszer időszaka következik Magyarországon.

Képünkön: Vasady Lóránt bíró ítéletet hirdet a CIB Ingatlanlízing Zrt. által az egyoldalú kamatmódosítást lehetővé tévő szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatos vélelem megdöntésére a magyar állam ellen indított perben a Fővárosi Törvényszéken 2014. szeptember 12-én. A bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében a társaság keresetét elutasította. 

MTI – Fotó: Illyés Tibor/MTI