100 milliárd forintot kaphatnak vissza a devizahitelesek

2014. július 31. csütörtök 09:16

100 milliárd forintot kaphatnak vissza a devizahitelesek

A korábban becsültnél is több pénzt kaphatnak vissza a devizahitelesek a tisztességtelenül felszámolt árfolyamrés miatt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján nyilvánosságra hozott adatokból. A képletek alapján visszamenőleg, a hitelfelvétel teljes időtartamára, kamatos kamattal jár vissza az a pénz, amit - a Kúria szerint - tisztességtelenül szedtek be, így a bankoknak nagyjából 100 milliárd forintot kell visszafizetniük. Ehhez jön később az egyoldalú szerződésmódosítások miatti kártérítés.

A laikusok számára felfoghatatlan képletekkel számoltatná ki a pénzintézetekkel a Magyar Nemzeti Bank, hogy pontosan mennyit is kell visszafizetniük a devizahiteleseknek a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés miatt. A korábbi becslések átlagosan 100-150 ezer forintról szóltak. Vagyis, hogy ügyfelenként ennyi járna vissza az árfolyamrés miatt.

A Híradó kiszámoltatta egy szakértővel, hogy az új módszertan alapján mennyit kell visszafizetniük a bankoknak. Kézdi Zsolt, a , RISK pénzügyi tanácsadó Kft. igazgatója szerint az adósok számára a legkedvezőbb forgatókönyvet írja le a nemzeti bank. Ugyanis, a képletek alapján visszamenőleg, a hitelfelvétel teljes időtartamára, kamatos kamattal jár vissza az a pénz, amit - a Kúria szerint - tisztességtelenül szedtek be a bankok.

Ráadásul a jegybank szerint minden jogtalanul beszedett pénzt a tőketartozásból kell levonniuk a bankoknak, ami az évek alatt befizetett kamatokat is módosítja - így a korábban becsült 100-150 ezer forint helyett ennél sokkal több járhat vissza a devizahitelesek - csak az árfolyamrés miatt.

Az, hogy kit, hogyan kártalanítanak, az attól függ, hogy élő vagy lezárt szerződése van.

- Az élő hitelszerződések esetében nyilvánvaló, hogy az ügyfelek tartozásából vonják le az árfolyamrésből eredő visszafizetés összegét, ezzel csökken a törlesztőrészletük. A lezárt szerződéseknél erre már nincs mód. Ott nyilvánvalóan tényleges visszafizetésre kell, hogy sor kerüljön. vagy átutalással, vagy postai megküldéssel- mondta Kézdi Zsolt.

A bankoknak nem kötelező az MNB módszerével számolni, saját képleteik is lehetnek, de ha nagy az eltérés a visszajáró összegek között, akkor a jegybank közbeavatkozik.

- Nekünk kötelességünk lesz ellenőrizni a bank számítási módszertanát. Ha ettől eltér, akkor nem sok esélyt látok arra, hogy el tudjuk fogadni a másik számítást. Tehát az ügyfél sokkal kevesebb pénzt kapna vissza, akkor nem gondolom, hogy azt mi elfogadjuk - fogalmazott Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság igazgatója.

A portfolio.hu szerint, ha az MNB módszertana alapján számolnak a bankok akkor az árfolyamrésből fakadó veszteségük több mint 100 milliárd forint lehet. Vagyis nagyjából ennyit kaphatnak vissza a devizahitelesek összesen.

 

Forrás: M1 Híradó