Újra kreol fogások, nemcsak olvasatra

2009. március 29. vasárnap 14:50

Újra kreol fogások, nemcsak olvasatra
A kreol-cajun konyha második része következik, amelyből bátran választhat mindenki, aki szereti a változatos dolgokat. Igaz, a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet tagjai nem mindet készítették el, de némi tapasztalatot szereztünk eben a „műfajban" is.

Az elékészítettek garantáltan rendkívül jól sikerültek, elnyerték a tagság döntő többségének tetszését. Ezért merjük bátran ajánlani a következőket is, mindenki számára.

A kreol-cajun konyha egyik legjellegzetesebb étele a jambalaya, amit mi ugyan nem készítettünk el, de egyik módozatát szeretnénk bemutatni.


Jambalaya

Hozzávalók (4-6 adag): 4 szelet nagy kockákra vágott angolszalonna, 1 apró kockákra vágott nagy vöröshagyma, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, 4 meghámozott és apróra vágott paradicsom, ½ kiskanál kapormag, ½ kiskanál kakukkfű, 1 pohár főtt rizs, 1 pohár meleg csirkehúslé, 250gramm főtt sonka, 1-2 cm-es darabokra vágva, 375 gramm friss megtisztított garnélarák, 1 csíkokra vágott sárgahúsú paprika, 1 csíkokra vágott zöldhúsú paprika, néhány csepp erős paprikaszósz, só, bors

Elkészítése:
a sütőt 180 °C-ra melegítjük. Az angolszalonnát serpenyőben, közepes lángon megpirítjuk. A megpirított angolszalonnát szűrőkanállal kivesszük a serpenyőből és félretesszük.

A forró serpenyőbe tesszük a vöröshagymát és a fokhagymát. Kis lángon, 8 percig sütjük, időnként megkeverjük. Beletesszük a paradicsomot, a kapormagot és a kakukkfüvet, elkeverjük, 5 percig melegítjük.

Hozzáadjuk a rizst, a csirkehúslét, a sonkát ás a pirított angolszalonnát. Jól elkeverjük és felforraljuk. Lefedjük és 15 percig, a sütőben sütjük.

Beletesszük a garnélarákot és a paprikát. Elkeverjük és hozzáadjuk az erős paprikaszószt. Lefedjük és ismét, a sütőbe toljuk, azután 8-10 percig sütjük.

Fésűkagyló

Hozzávalók (4 személyre): 1 kiskanál pirospaprika, 1 kiskanál fekete bors, 1 kiskanál fehér bors,

½ kiskanál cayeni bors, 1 kiskanál szurokfű, 1 kiskanál rozmaring, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kockára vágott zöldhúsú paprika , 1 kockára vágott sárgahúsú paprika, 1 meghámozott és finomra vágott sallothagyma, 500 gramm fésűkagyló, 4 kis adag kifőzött forró makaróni, csipetnyi kakukkfű, só

Elkészítése: kis tálkákba - a sót kivéve - összekeverjük a fűszereket és az olívaolajat; félretesszük

Az öntöttvas serpenyőt nagy lángon felforrósítjuk. A forró serpenyőbe tesszük a fűszereket és állandóan kevergetve, 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát és a sallothagymát; összekeverjük és 2 percig nagy lángon pirítjuk. Beletesszük a kagylót. Jól összekeverjük és 3 percig, nagy lángon pirítjuk. Pirítás közben egyszer megkeverjük és megsózzuk.

Forró makarónival tálaljuk. Citromlét csöpögtetünk rá.


Sertésszelet Cajun módra

Hozzávalók (4 adag): negyed kiskanál fekete bors, negyed kiskanál pirospaprika, negyed kiskanál cayeni bors, negyed kiskanál őrölt szurokfű (oregano), negyed kiskanál őrölt kakukkfű, negyed kiskanál reszelt gyömbér, 8 sertésszelet (mi tarjából készítettük), 2 evőkanál vaj, 1 felszeletelt vöröshagyma, 1 vastag csíkokra vágott zöldhúsú paprika, 1 vastag csíkokra vágott piroshúsú paprika, 2 evőkanál liszt, másfél pohár meleg csirkehúslé, 1 kiskanál méz, só.

Elkészítése: összekeverjük a fűszereket és fűszernövényeket. A fűszerek felével bedörzsöljük a húst.

Közepes lángra állított nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat. Beletesszük a hússzeleteket és mindegyik oldalán, 3-3 percig sütjük. Megsózzuk és kivesszük a serpenyőből, félrerakjuk. A forró serpenyőbe beletesszük a vöröshagymát és 3 percig, közepes lángon fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paprikát és a maradék fűszert. Megkeverjük, és 7 percig sütjük.

Beleszórjuk a lisztet, jól lekeverjük és további 3 percig sütjük. Hozzáadjuk a csirkehúslét és a mézet; elkeverjük. Kis lángon még 5 percig főzzük. A hússzeleteket visszatesszük a serpenyőbe és 2 percig, kis lángon melegítjük.

Tálalhatjuk gőzölt rizzsel és brokkolival.


Egy érdekesség Váncsa István szakácskönyvéből: Kreol vadkacsamell

Hozzávalók: vadkacsamellek, cajun fűszerkeverék, olívaolaj, vaj, hagyma, zellerszár, kaliforniai paprika, tabasco, fokhagyma, szárnyas alaplé, babérlevél, bazsalikom, kakukkfű, paradicsom, paradicsompüré, porcukor.

Elkésztése: fogunk 2-3 vadkacsamellet, attól függ, mekkorák, ezeket lebőrözzük, kicsontozzuk, a rostokat merőlegesen, kétcentis csíkokra vágjuk, majd jól megszórjuk 3 evőkanál cajun fűszerkeverékkel. Két kanál olajban nagy láng fölött megpirítjuk a húst, de úgy, hogy belül félig nyers maradjon.

Kiszedjük, a visszamaradt olajhoz két kanál vajat adunk, beleteszünk két fej kockázott vöröshagymát, egy felkockázott zellerszárat, egy ugyancsak felkockázott kaliforniai paprikát, és ezeket addig pároljuk, amíg meg nem puhulnak. Ekkor egy kiskanál tabascót, négy finomra vágott fokhagymagerezdet, három deci szárnyasalaplét, két babérlevelet, egy-egy kiskanál szárított bazsalikomot és kakukkfüvet teszünk bele, fedő nélkül tíz percig pároljuk.

Beleteszünk négy nagy, meghámozott és kinyomkodott paradicsomot, egy doboz paradicsompürét meg egy kiskanál porcukrot, és sűrűre főzöm. Visszatesszük a húst, és összeforrósítjuk, de csak módjával, hogy belül azért félangolos legyen. Főtt rizsre kanalazva tálaljuk.


Kenyérpuding rumos narancsöntettel

Hozzávalók (4 személyre): 1 baguette, 1 liter tej, 3 tojás, felverve, 300 gramm cukor, 1 teáskanál vanília kivonat, 2 teáskanál őrölt fahéj, 150 gramm mazsola, 3 evőkanál olvasztott vaj, 150 gramm cukor, 100 gramm vaj, 1 tojás felverve, 1 dl narancslé (nem hűtött), 1 evőkanál rum.

Elkészítése: a sütőt előmelegítjük. A tojást elkeverjük a tejjel. A kenyeret felkarikázzuk, és a keverékünkbe áztatjuk. Kézzel nyomkodjuk át, hogy jól megpuhuljon. Hozzáadjuk a cukrot, a vanília kivonatot, a fahéjat és a mazsolát, és jól összekeverjük. Az olvasztott vajjal kikenünk egy tortaformát, és beletöltjük a tésztánkat.

40 percen át, 180° C-on sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockára. Egy mélyebb serpenyőben megolvasztjuk a vajat, elkeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, a narancslevet, majd krémesre keverjük. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a rumot. A kenyérpudingra öntve tálaljuk.

Ráadásként egy zöldségétel, amin gondolkodtunk, de végül kimaradt a menüsorból:


Bab cajun módra

Hozzávalók (4 személy): 1 kiskanál olívaolaj, 3 meghámozott és kockára vágott sallothagyma, 1 finomra vágott metélőzeller inda, 2 meghámozott és kockára vágott sárgarépa, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 és negyed pohár 8 órán át hideg vízben áztatott száraz fehérbab, 2 kiskanál cajun fűszer a babhoz, negyed kiskanál cayeni bors, fél kiskanál zsálya, fél kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál szurokfű, só, bors.

Az olívaolajat lábasban, közepes lángon felforrósítjuk. Beletesszük a zöldségeket és a fokhagymát, elkeverjük, lefedjük és körülbelül 6 percig pároljuk.

Hozzáadjuk a lecsorgatott babot és elkeverjük. Beletesszük a többi hozzávaló. Apránként hidegvizet öntünk hozzá úgy, hogy a víz tükre 5-6 cm-re legyen a bab fölött. Sózzuk és borsozzuk. Félig letakarva, közepes lángon, másfél órán keresztül főzzük. Többször megkeverjük, ha kell, vizet öntünk hozzá.

Friss péksüteménnyel tálaljuk.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet