Civilek szervezkednek a Gámán ellen

2011. január 31. hétfő 18:58

Civilek szervezkednek a Gámán ellen
A Pécsi Újság.hu-n már több alkalommal adtunk helyt panaszos autósok történeteinek, akik a pécsi parkolást szervező céggel, a Gámán Kft-vel kerültek vitás helyzetbe. Helyi civilek egy csoportja most megelégelte a vállalkozás üzletpolitikáját: a Cselényi László vezette társaság szerint ugyanis a Gámán az autósokban csak a tömött pénztárcát látja, akikből a lehető legtöbb pénzt szeretné kisajtolni. A mozgalom az interneten szerveződik, céljuk, hogy valódi képet kapjanak arról, hány ember ellen járt el jogszerűtlen vagy erkölcstelen módon a cég.

„Akik harcolnak a Gámán Kft. ellen" - ezzel a névvel szerveződik csoport az egyik közösségi internetes portálon. Mint azt az oldalon magukról írják, céljuk egymás segítése és azoknak a sértő eseteknek a bemutatása, melyeket a parkoltatást végző cég követett el az autósokkal szemben.

A közösség tagja Cselényi László is, aki évekkel ezelőtt pert nyert a Gámán Kft. ellen.

- Úgy tapasztaltuk, hogy az utóbbi három-négy hónapban egyre több pécsi parkoló automata vált működésképtelenné. Ha az autós nem tudja használni a berendezést, kénytelen egy újabbat keresni és mire visszatér az autóhoz, legtöbbször már a szélvédőn díszeleg a csomag. Szerintünk a cég trükközik a nagyobb bevétel reményében - válaszolta Cselényi László a szerepvállalás okát firtató kérdésünkre.

- Hangsúlyozni szeretném, hogy nem a csalókat szeretném védeni, de úgy tapasztalom, hogy a Gámán az autósokban csak tömött pénztárcát lát - tette hozzá.

A Gámán Kft. 2001. óta végzi parkoltatási tevékenységét Pécsett, de szerződése idén októberben lejár, ezt követően egy száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cég veszi át a feladatot. A civilek szerint Gámánék a hátralévő időt arra fogják használni, hogy a lehető legtöbb pénzt kihúzzák az autósokból.

- A legnagyobb probléma, hogy nincs kontroll alatt a társaság. A mozgalmunkkal azt szeretnénk elérni, hogy féken lehessen tartani a cég tevékenységét. A zónahatárokat például indokolatlanul kitolták, az eredeti cél a belváros és közvetlen környezetének forgalomcsillapítása volt, de a mostani rendszer erre alkalmatlan - mondta Cselényi László.

A bírósági szakaszba eljutó ügyek döntő többségében a Gámánnak ad igazat az igazságszolgáltatás, a mozgalom álláspontja szerint azért, mert a 2001-es parkolásról szóló rendelet lehetőséget ad a Gámánnak arra, hogy gyakorlatilag bármit megtegyen.

- A kialakult helyzetért csak egy részben hibáztatható a cég, hiszen minden vállalkozás a haszon maximalizálására törekszik. A nagy hibát tíz évvel ezelőtt követte el a város, amikor a közgyűlés meghallgatása nélkül olyan rendeletet hoztak, amelyből a pécsieknek kára keletkezett - mondja Cselényi László, aki szerint a mozgalom segíthet abban, hogy valódi kép alakuljon ki azzal kapcsolatban, hogy hányan és milyen esetben keveredtek vitás szituációba a céggel.

A közösség tagjai egyelőre nem terveznek utcai demonstrációt.

Az internetes mozgalom a http://iwiw.hu/pages/community/comdata.jsp?cID=3107539 címen érhető el.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva