Ajánlás már van, de lesz-e egészségesebb a pécsi menza?

2011. szeptember 25. vasárnap 18:55

Ajánlás már van, de lesz-e egészségesebb a pécsi menza?

Többek közt a leveskockát, a cukrozott üdítőket, valamint a túl zsíros tejfölt is száműzné a közétkeztetésből az országos tiszti főorvos. Dr. Paller Judit ennek érdekében még augusztusban ajánlást fogalmazott meg a konyhák számára. Kíváncsiak voltunk, hogy Pécsett a javasolt alapanyagok felhasználásával készítik-e az ebédet az iskolások számára.

A pécsi közétkeztetés keretében naponta mintegy tizenötezer adag étel fogyasztanak el az iskolások, idősek és betegek. Az ő egészségük érdekében drasztikusan átalakítanák a menzák kínálatát.

A nagyjából 1900 óvodás és diák ebédjét szervírozó ANK konyha megelőzte a tiszti főorvos asszonyt, náluk ugyanis már az ajánlás megfogalmazása előtt annak elvei alapján főztek.

- A menüinket legalább nyolc-tíz éve a most napvilágot látott dokumentum előírásainak megfelelően készítjük - tudtuk meg Jeki Lászlótól, az étterem vezetőjétől.

A városban több iskola konyháját is működtető MEVID Zrt.-nél úgy tájékoztatták munkatársunkat, hogy nagy horderejű változtatásokra az ő konyháikon sincs szükség.

- A tisztiorvosi ajánlásokat elemeztük, s úgy véljük, az iparág számára sok hasznos és előremutató ajánlást tartalmaz a dokumentum - azonban cégünk ezek nagy részének már korábban is megfelelt. Például alacsony zsírtartalmú tejet használunk és minden nap gyümölcsöt adunk konyháinkon a diákoknak. Vizsgáljuk annak a lehetőségét is, hogy miképpen lehetne még tovább csökkenteni, vagy teljesen elhagyni a cukor és a só felhasználását - fogalmazott Fodor Péter, a MEVID igazgatósági elnöke.

Hozzátette: az ajánlásnak vannak olyan részei, amelyek esetében szerinte a fokozatos bevezetést érdemes alkalmazni.

- Egyes alapanyagok, mint például a húsz százalékos zsírtartalmú tejföl, vagy az étkezési zsír teljes kiszorítása lehet ilyen. A receptek és a felhasznált alapanyagok drasztikus változása ugyanis azzal is járhat, hogy a gyerekek nem eszik meg az ételt.

Természetesen figyelembe kell venni a rendelkezésre álló anyagi korlátokat is, a menza díja ugyanis a várossal kötött szerződés alapján nem emelkedhet.

Képünkön Fodor Péter látható. 



Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva